کارمند موفق
میز شما : شخصیت شما
خداوند به ما صورتی داده است که باید همیشه مواظب آن باشیم بیشتر مردم از صورت و سیمای خود مانند سرمایه ای گرانقدر مراقبت به عمل می آورند . موهای خود را شانه می کشند، به بینی خود پودر می مالند. خلاصه برای زیبایی سیمای خود هر کاری که از دستشان بر آید کوتاهی نمی کنند و از دقت و پول خود برای آرایش آن مایه می گذارند. به بعضی ها صورتی گشاده و لبخندی بر لب دارند. عده ای هم صورتی گرفته و اخمو دارند، پنجاه درصد زیبایی ها دست خداوند و بقیه آن در اختیار خود ما می باشد. همان طور که خداوند صورتی برای ما ارزانی داشته، شرکت هم میزی در اختیار ما قرار داده است. این دیگر به عهده ما است که از آن استفاده درست یا نادرست بکنیم.
حفظ میز به عهده ما است، اندازه ها و ابعاد میز مهم نیست. کفایت و لیاقت صاحب آن حایز اهمیت است. نظم و ترتیب روی میز هم از اهمیت زیادی برخوردار است. جای تلفن و جای کاغذها و پرونده ها، مرتب و منظم باشد. میز هرکس شخصیت صاحب آن را نشان می دهد . هفته ای یک بار میز خود را خشک شویی کنید و پاکسازی نمایید، چیزهای اضافه و کاغذهای باطله را که نیازی به آنها و کنار بگذارید یا در سطل زباله بریزید. پرونده ها را در جای مناسب خود بگذارید. محتویات کشوها را بررسی کنید و به آنها سازمان بدهید. من خودم، پاکت هایی با اندازه های مختلف را در یک کشوی میزم جمع می کنم تا برای خانم منشی مزاحمتی فراهم نشود کشوها باید طوری مرتب باشد که اگر مدیر یا آقا بالاسری سر زده وارد شد به خاطر نظم و ترتیب شما را تشویق کرده و پاداش بدهد. برای میز خود یک گلدان و یک گیاه همیشه سبز و شاید هم چند شاخه گل اضافه کنید که چشمان ارباب رجوع را موقع ورود به دفتر شما جلب کند و مشام آنها را نوازش دهد.
نور – مراقب باشید تا دفتر و میز کار شما از نور کافی برخوردار باشد. نور کافی از خستگی شما جلوگیری کرده و از فشار چشم می کاهد.
سروصدا – سروصدا را نمی توان از محیط کار خود دور کرد. هر کس مجبور است در مقابل سروصدا طاقت آورده و تحمل کند. شاید با پیش بینی های لازم بتوان مقدار آن را به حداقل ممکن رسانید.
لوازم التحریر – همیشه مقدار کافی از لوازم التحریر را در اختیار خود داشته باشید. ذخیره سازی کنید. مصرف کنید و سفارشات لازم را فراموش نکنید. لازم به تذکر است که در این زمینه صرفه جویی و پرهیز از اسراف کلید موفقیت شما می باشد.
نگهداری – از وظایف کارمند خوب آن است که همیشه مراقب ابواب جمعی اداره و به خصوص دفتر کار خود باشد. در دفتر شما لوازم و مبلمانی هست که آبرو و حیثیت صاحب وکارکنان دفتر را نشان می دهد. همیشه در اطراف شما کارهای کوچکی هست می توان با کمی صرف وقت آنها را انجام داد. ممکن است لامپی سوخته باشد. یک صندلی ممکن است سر و صدا و جیرجیرکند روکش بعضی از مبلها ممکن است فرسوده و یا کثیف شده باشد، از شما انتظار نمی رود که شخصا معایب و ایرادهای اتاق را مرتفع کنید ولی شاید صلاح باشد که فهرستی از این مشکلات را تهیه کرده در دستور کار خود قرار بدهید.
پس از تهیه لیست، بقیه کارها به قوه ابتکار شما بستگی دارد. لابد می دانید چه کسی مسئول این کارهای کوچک است. او را پیدا کنید و به طور مرتب مشکلات فیزیکی اتاق خود را یادآوری کنید. اگر شانس با شما یاری کند رسیدگی می شود. اگر متوجه شدید که اقدامی صورت نگرفته و معایب هم چنان باقی است، علت آن را کشف کنید. شاید مشکل مالی باشد. شاید بودجه کافی موجود نیست. شاید هم مقامات مربوطه توجیه نشده اند. در این صورت چند راه پیش پای شما وجود دارد. من خودم هرگز لامپ سوخته و یا صندلی پر سر و صدا و یا پنجره شکسته را نمی توانم تحمل کنم و به انواع ترفندها سعی می کنم تا وجود این معایب و نقاط ضعف را به نحوی به سمع و نظر اولیای مربوطه برسانم. اما خود این هم سیاست خاصی را ایجاب می کند. اگر به طور مطلوب و شایسته ابراز نشود، رئیس و دیگران ممکن است از شما دلگیر و به عنوان آدم مزاحم یاد کنند.
پس با احتیاط و با ظرافت اقدام کنید و پیگیری نمایید تا کارها سرو سامان پیدا کند. در این صورت پیش خود و دیگران سربلند شده و با شما مثل یک قهرمان برخورد می کنند. این کارها را به آدم های با صلاحیت بسپارید و از توجه آنها قدردانی و تشکر کنید تا همیشه برای اجرای نیات شما آماده باشند و از زیر کار در نروند. وقتی خدمات لازم را انجام دادند، برای آنها گزارش کار بنویسید و پیش رئیس آنها از کارشان تعریف کنید. این باعث می شود که دفعات بعد هم با اشتیاق و رغبت بیشتری کارهای شما را انجام بدهند. هر یک از کارمندان شرکت وسیله ارتباطی بین محیط کار و دنیای بیرون هستند. با ظاهری آراسته و کارهای صواب و خیر و با کلمات و جملات برازنده و لبخندی شیرین با همکاران برخورد کنید. در این صورت شاهد موفقیت خود خواهید بود.
وقت خود را با تکرار مکررات تلف نکنید
دوازدهمین نمایشگاه جهانی کتاب تقریبا هفت سال پیش برگزار شد. من هم غرفه ای را اجاره کردم و انتشارات خود را به معرض نمایش گذاشتم. هر روز چند ساعتی از وقتم را برای بازدید از غرفه های دیگر صرف می کردم. در بازدیدهایی که از غرفه های انتشاراتی دیگر به عمل آوردم شاهد وقایعی بودم که دوست دارم با شما در میان بگذارم. مشاهدات من ممکن است برای پیشرفت شما مفید و مؤثر باشد. در صحبت های افتتاحیه نمایشگاه گفته شد که کتاب برای مرد متفکر امروزی مانند یک اسلحه می باشد. این عقیده در ذهن من نقش بست و مرا وادار کرد که در این رابطه بیشتر فکر کنم.
از همان آغاز تمدن بشر همیشه سعی داشته تا سلاح خود را به تکامل برساند. سیر تکامل آن از تبرهای سنگی شروع شد و امروزه تا سلاح هسته ای پیش رفته است. تأثیر کتاب در زندگی بشر موجب شده که خرد و اندیشه و فرهنگ ها و تمدن ها پویا شود و از نسلی به نسل دیگر انتقال پیدا کند. کتاب به پیشرفت و پویایی تمدن بشر شتاب زیادی بخشیده است. کتاب نقش عمده ای در توسعه و پیشرفت انسان ها داشته است. در طى قرن ها انسانی که با هوشیاری و خردمندی از کتاب استفاده کرده توانسته بهشت موعود را بر روی زمین و در همین دنیا به وجود آورد. انسان همیشه عجله دارد و با شتاب فراوان به سوی بهشتی می رود که فقط بعد از مرگ نوید آن را داده اند. حالا صبر کنید، راحت باشید، فکر کنید و توجه کنید که کتاب چه کمکی می تواند به شما بکند. همین کتاب شما را کمک کرد تا از امتحان مدرسه و دانشکده موفق بیرون آیید. با مساعدت کتاب شغلی را که اکنون دارید به دست آوردید. این دیگر گذشته است. حالا کتاب چه نقشی می تواند در زندگی امروز شما داشته باشد. جا دارد که درباره این سؤال فکر کنید و دقت نظر داشته باشید.
در اثر مشاهداتی که در نمایشگاه داشتم و آماری که از بازدید کننده ها به دست آمد معلوم شد که مردم ما زیاد کتاب نمی خوانند. بگذارید این طور خدمت شما عرض کنم. اگر این نمایشگاه برای عرضه مبلمان و یا مثلا مواد غذایی بود، قدر مسلم استقبال بیشتری از آن می شد. هر خانواده ای ممکن بود بیش از بیست هزار روپیه خرج می کرد. اما در نمایشگاه کتاب همان خانواده کمتر از یک چهارم این مبلغ را خرید کردند. مردم برای تغذیه جسم خود هر چیز که لازم است تهیه می کنند ولی برای تغذیه روح خود اهمیت چندانی قائل نیستند.
مورد مدیریت در زمان گذشته را مطالعه کنید و با مدیریت امروز مقایسه نمایید. با وجود پیشرفت های شگفت انگیز در عرصه های دیگر بین المللی، مدیریت از پیشرفت زیادی برخوردار نبوده است.
جای خوشبختی است که کتاب به کمک مدیریت آماده است. در مقایسه با گذشته امروزه می توان از امتیاز کتاب سود بسیار برد. امروزه در باره ی هر چیزی کتاب نوشته شده و هر چیزی را می توان در کتاب ها جستجو کرد. کتاب های مدیریت در باره نظریه ها، اهداف و همسویی و سازش با مردم افقهای تازه ای را در برابر دیدگاه مدیران باز کرده است. چیزی که زمانی تجربه آن شش ماه طول می کشید امروزه با خواندن چند کتاب در مدت شش روز می توان یاد گرفت.
من اعتقاد دارم، که صرف پول و زمان روی کتاب بهترین سرمایه گذاری است که کارمندان و مدیران می توانند در آن فعالیت داشته باشند.
همان سازمان خود را در نظر بگیرید. در سال مالی گذشته چه مبلغی را صرف خرید کتاب کرده اید! در زمینه های آموزشی چه قدر هزینه شد! حتما خواهید گفت که مبلغ ناچیزی بود. خوب اگر رؤسای سازمانها طرز فکر و عملکردشان این طور باشد، از آن سازمان چه انتظاری می توان داشت! چه طور ممکن است روش ها و ایده های کهنه و پوسیده از بین بروند و روش ها و ایده های جدید جایگزین آنها بشوند!
هر وقت به کتابی برخوردید که از نظر شما جالب بود، معطل نکنید و بخرید. شاید وقت مطالعه نداشته باشید. اما این یک بهانه است. دیر یا زود وقتی برای خواندن آن پیدا می کنید. اگر کتابی خواندید که بسیار جالب بود، بسته بندی کنید. کادو پیچ کنید و به عنوان بهترین هدیه به دوست و نزدیکان خود هدیه کنید. نکاتی را که روی آن تأکید دارید زیرش خط بکشید و مشخص سازید تا توجه دیگران را به آن نکات جلب نمایید. در سازمانی که کار می کنید اگر بودجه اضافه داشت. آن را صرف کارهای بیهوده نکنید. به جای آنکه بودجه سازمان را صرف خرید سالنامه و تقویم کنید، کتاب بخرید و به کارمندان و کارکنان سازمان هدیه نمایید.
اگر من اختيار داشتم به هر یک از مدیران سازمانها و موسسات یک قفسه پر از کتاب هدیه می کردم و همه ساله ذخيره کتابخانه آنها را تأمین می کردم. اگر اختیار و قدرت داشتم با هر چک حقوقی که به کارمندان می دادم یک جلد کتاب هم پیوست می کردم.
مطالعه را برای خود یک سرگرمی و یک عادت و سنت بدانید. در سر میز غذاخوری خانوادگی به جای حرف های صد تا یک غاز موضوع کتابی را مطرح کرده و مطالب آن را مورد بحث قرار بدهید مردم بسیاری هستند که از خواندن کتاب لذت می برند و از محتوای آن برای موفقیت خود سود می برند. شما هم به باشگاه خوانندگان کتاب ملحق شوید.
مرکز مشاوره دیدار ( بالاتر از میدان ولیعصر، نرسیده به خیابان فاطمی، ساختمان پرستو، 88893258)
www.clinicdeedar.com
http://t.me/clinicdeedar