ساختار رفتاری خانواده
خانواده ها به لحاظ رفتاری چهار گونه اند که حتما هر یک از ما درون یکی از این خانواده ها بزرگ شده ایم:
گونه نخست: پدر مهربان و سازگار، مادر خشن و سخت گیر
گونه دوم:مادر مهربان و سازگار، پدر خشن و سخت گیر
گونه سوم: هم پدر و هم مادر خشن و سخت گیر
گونه ی چهارم: هم پدر و هم مادر مهربان وسازگار
در آغاز گفتنی است که بجز خانواده گونه چهارم یعنی هم مادر و هم پدر مهربان وسازگار بقیه ی خانواده ها آسیب زا می باشند.
1- پدر مهربان و سازگار، مادر خشن و سخت گیر:
پسر با پدر همانندسازی کرده و فردی سازگار می شود اما با مشاهده ی الگوی خشن و سخت گیر مادر نسبت به جنس زن بدبین می شود. گروهی از پژوهش های روانشناسان گویای این است که مردانی که از ازدواج هراس داشته و حتی تا پایان عمر تنها می مانند، می توانند محصول چنین خانواده هایی باشند و افزون بر آن گروهی از مردان هم جنس خواه که در انگلستان مورد پژوهش روانشناسی قرار گرفته بودند نتیجه ی داشتن مادران خشن و سخت گیر در دوران کودکی و نوجوانی رنج برده و از روی نسبت به جنس زن احساس نفرت پیدا کرده و به این سبب برای برآورده سازی نیازهای جنسی خود به سوی هم جنسان خود تمایل پیدا کرده اند. دختران چنین خانواده هایی نیز با دشواریهایی ویژه ی خود روبرو می شوند. یعنی آنان با مادران خشن و سخت گیر همانندسازی می کنند و پس از آغاز زندگی خانوادگی خود پیوسته می کوشند تا از الگوی رفتاری خشن و پرخاشگر بهره جویی کنند که این چنین رفتاری خانواده و زندگی آنها را سخت و گاهی با فروپاشی روبرو می سازد.
2- پدر خشن و سخت گیر، مادر سازگار و مهربان:
محصول چنین خانواده ای فرزندانی دارای مشکلاتی به صورت زیر خواهد بود. پسر این خانواده با پدر خشن همانندسازی کرده و سرنوشتی مانند آن دختر خانواده پیش در انتظارش خواهد بود و دختر این خانواده با مشاهده ی رفتار خشونت بار و سرد و سخت و بدون نرمش او از مرد تصور منفی در ذهن خود ایجاد میکند که این تصویر آفت خوشبختی و گرمی زندگی خانوادگی است. چنانکه میدانیم روابط گرم زناشویی یکی از عوامل محکم کننده ی زندگی خانوادگی است. دختران چنین خانواده هایی دارای یک احساس پنهان نفرت نسبت به مرد می شوند که نه می توانند از وجود مرد لذت ببرند و نه می توانند به مرد لذت بدهند. لازم به یادآوری است که در بسیاری از موارد مادران کم خرد نا آگاهانه به این مشکل دخترشان دامن زده و بر شدت آن می افزایند. بسیار دیده شده که هر گاه بین زن و شوهری دعوا و کشمکش و ترش رویی روی دهد اگر همین طور فرضی بپذیریم که حتما مقصر مرد باشد در آن موقعیت مادر خانواده با یک چهره ی مظلومانه به دادن پند و آموزش بسیار خطرناکی می پردازد و چون فضای عاطفی در آن لحظه به گونه ای است که پذیرش آن برای حاضران خیلی راحت و درونی سازی به آسانی صورت می گیرد، مادر کارهای نادرست پدر را به همه ی مردهای دنیا تعمیم میدهد.برای نمونه میگوید: ” دخترم می بینی ، مردها همه این چنین اند. به مرد جماعت هرگز اعتماد نکن” این مادر نمیداند که با گفته هایش چه تاثیر بدی روی دخترش می گذارد. با این کار پرونده ی رضایت خانوادگی زناشویی این دختر بسته خواهد شد. در تصویر سازی ذهنی او از مرد موجودی خشن، زورگو، خودخواه، بی منطق، غیرقابل اعتماد و… خواهد ساخت.
3- مادر و پدر هر دو خشن و ناسازگار:
فرزندان چنین خانواده هایی برای دست یابی به یک فضای عاطفی و احساسی به سوی دیگران یعنی افراد بیرون از خانه میل پیدا میکنند. کمبود توجه، مهر، عاطفه، احساس پدری و مادری آنها را در آغوش کسانی قرار خواهد داد که غم انگیزترین سرنوشت را برای انها پدید خواهد آورد. آنها به سبب کمبودهای بنیادین روانی پیوسته از این فرد به فرد دیگر پناه می برند و در بن بست ترین کوچه ی زندگی خود یا سر از بالای دار در می آورند یا با خودکشی و اعتیاد و زیاده روی در مصرف برای جبران کمبودهای خود به دست خود به زندگی شان پایان می بخشند. پس پدر و مادر با رفتار نادرست خود با دستی نامرئی، فرزند خود را در آغوش این و آن و در پایان به کام مرگ رهسپار می سازند.
4- مادر و پدر هر دو مهربان و سازگار:
دلخواه ترین گونه ی رفتاری خانواده گونه ی چهارم است که هم پدر و هم مادر مهربان و سازگارند. بچه های چنین خانواده هایی آینده دار، سازگار،امیدوار و دوست داشتنی هستند.حال اگر واقعا فرزندان خود را دوست دارید در آغاز به حل مشکلات خود بپردازید تا در آینده پدر و مادر شایسته ای برای فرزندان خود باشید. بهترین خانواده به لحاظ ساختاری خانواده ی دموکرات یا آزادمنش است و بدترین آن بی قید و بدون محدودیت، بهترین خانواده به لحاظ رفتاری پدر و مادر مهربان و بدترین آن خانواده هایی که هم پدر و هم مادر سخت گیر و خشن اند. پزوهش های روانشناسان در بین زندانیان نشان میدهد که بیشتر افراد خلاف کار مشکل آفرین مربوط به دو گروه خانواده یاد شده می باشند.
هر انسان سازگار،بهنجار،کم مشکل،توانا و خوشبخت از یک سو بایستی، عاری از بیماریها و آسیب دیدگی های جسمانی باشد و از سوی دیگر باید نتیجه ی ازدواج سنجیده و متناسب پدر و مادر خود از جهات گوناگون بوده و گذشته از آن در یک فضای خانوادگی سالم بر پایه ی اصول بهداشت روانی، همراه با عشق و محبت، احترام، اعتماد متقابل، همبستگی درست، امنیت کافی و رعایت حریم ها و به دور از هرگونه تضاد و کشمکش، دورویی، توهین، تحقیر، تبعیض، اجحاف، کینه ورزی، بی اعتمادی، ناامنی و… پرورش یافته باشد.
مرکز مشاوره دیدار 02188893258
www.clinicdeedar.com
http://t.me/clinicdeedar
بسیار مقاله ی مفیدی بود. با سپاس از شما